Przejdź do treści
Poprzednia wersja strony Plock.eu

Dobre wieści z ogrodu zoologicznego

Wtula się w futro matki i będzie się tak wtulać przez najbliższe dwa lata – w płockim Zoo urodził się uroczy gibbon czapnik.

Mały gibbon czapnik (Hylobates pileatus) przyszedł na świat na wyspie w dolnej części ogrodu zoologicznego. Maluch wtula się przez cały czas w futro matki, która będzie go karmić przez najbliższe dwa lata.

Gibbonia rodzina składa się z 18-letniego samca Nyac (urodził się we francuskim Zoo w Miluzie) i 13-letniej samicy Betsen (urodziła się w duńskim Zoo w Randers) – to właśnie rodzice malucha. Oprócz nich jest jeszcze młoda samica Malie, urodzona w Płocku w przed dwoma laty.

Maluch jest drugim dzieckiem tej pary, która z wielką opiekuńczością zajmuje się swoim potomstwem.

Z uwagi na warunki pogodowe, młody gibbon przebywa tylko w pomieszczeniu wewnętrznym, do którego można zajrzeć przez okno widokowe.

Gibbony cechuje dymorfizm płciowy – samica jest jasna, a samiec czarny. Płeć dziecka będzie możliwa do określenia dopiero po około roku. Płockie Zoo prosi swoich sympatyków o pomoc w wymyśleniu imienia dla malucha.

Zadanie nie jest proste, ponieważ imię musi pasować zarówno do samca jak i do samicy. Pomysły można wpisywać w komentarzu pod postem o narodzinach na facebooku Zoo Płock. Autor najciekawszej propozycji otrzyma zestaw zoologicznych upominków.

Gibbon czapnik jest gatunkiem poważnie zagrożonym wyginięciem, objętym europejskim programem hodowlanym EEP. Swoją nazwę – czapnika – zawdzięcza charakterystycznej fryzurce w kształcie czapki. Gibbony zamieszkują wilgotne, wiecznie zielone lasy tropikalne Azji południowo-wschodniej. Żywią się owocami, gałęziami, liśćmi, bezkręgowcami, jajami i pisklętami.

Ciąża trwa około siedmiu miesięcy, a młode dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-8 lat. Żyją do 40 lat. Gibbony przebywają wyłącznie w górnym piętrze korony drzew i tylko wyjątkowo schodzą na ziemię. Ich sposób poruszania nazywa się brachiacją. Polega on na przekładaniu kończyn przednich utrzymujących ciało w pozycji wiszącej wzdłuż gałęzi przy jednoczesnym jego kołysaniu. Potrafią też chodzić w postawie dwunożnej. Często w Zoo w ciągu dnia możemy usłyszeć charakterystyczny, głośny śpiew tych zwierząt.

Dodajmy że płockie Zoo w okresie jesienno-zimowym czynne jest od godz. 9 do 16 (kasa do godz. 15:00).

Poprzednia aktualność
«
Następna aktualność
»